Bacheloroppgave
Siden begynnelsen av januar har Johan, Gjermund, Eirik og Mats jobbet på betonglaboratoriet ved Universitetet i Agder, Campus Grimstad. De har valgt en bacheloroppgave som ble tilbudt av Ribe Betong for å se nærmere på hvordan lettbetong kan videreutvikles med tanke på dagens fokus på CO2 og kortreist tilslag. Bacheloroppgaven er det siste arbeidet studentene gjør før de er ferdig utdannet som byggingeniører!
Fra venstre: Johan W. A. Nygren, Eirik Juell, Øystein Mortensvik, Mats H. Amundsen, Gjermund Gabrielsen.
Studentene har lagt ned ca 2000 timer med laboratoriearbeid, litteratursøk og studium. Bacheloroppgaven er på 60 sider, uten vedlegg, og tar for seg fersk betongegenskaper, trykkfasthet, fryse/tine-motstand og E-modul.
Studentene har tatt utgangspunkt i lettbetongen som Ribe Betong leverte til Kruse Smith Anlegg på Trysfjordbrua, E39 Kristiansand – Mandal, og utviklet betongresepter med spennende egenskaper.
Betongreseptene oppnår synk 240 mm og vil være pumpbare. Bindemiddelkombinasjonen som er brukt gir et lavt karbonavtrykk.
LB25 kan oppnås med en egenvekt på 1350 kg/m3. Dette er ca 1000 kg /m3 lavere vekt enn normal betong.
LB35 kan oppnås med en egenvekt på ca 1700 kg/m3. Dette er en betong som har rask fasthetsutvikling, har et lavt CO2 avtrykk og er 650 kg/m3 lettere enn en vanlig B35.
Bacheloroppgaven er en del av Ribe Betongs forskningsprosjekt «Utvikling av lavkarbonlettbetong» som mottar støtte fra Norges Forskningsråd igjennom SkatteFUNN-løsningen.
Forskningsprosjektet starter i januar 2021 og avsluttes i desember 2023.
Er du nysgjerrig, ta kontakt med Øystein for å høre mer om kombinasjonen av lettbetong og lavkarbonbetong.
For første gang har en bachelorgruppe ved UiA fått ut SEM bilder i betongoppgaven sin.
SEM er et elektronmikroskop som gjør at vi kan se ekstremt små ting i god forstørrelse.